Publicaties

Norbert Hendrikse

Norbert Hendrikse studeerde economie in Tilburg en werkte als redacteur binnenland bij het Brabants Dagblad in Den Bosch. In 1969 werd hij hoofdredacteur van de krant Amigoe op Curaçao en later directeur van de Antilliaanse Televisie Maatschappij. Hij publiceerde zijn eerste boek 'Een Snoek op reis' (een familieboek) in 2003. Daarna volgde 'Hollands glorie in de kolonie' (genealogie van drie families).

Norbert Hendrikse (1937) maakte voor 'Een wandeling in oud Otrobanda' een journalistieke reis door de tijd en liep door de smalle steegjes, drukke winkelstraten en 'op de berg' ten noorden van de Breedestraat. Daar woonden Otrobandista's in eenvoudige of statige huizen. Hendrikse haalde er met oude kennissen en vrienden van toen herinneringen op aan hoe het was in die demi siècle (1900-1950). Voor het boek voerde hij ruim 200 gesprekken met oude bewoners van deze wijk. Zij kwamen uit alle lagen van de bevolking: van hoedenvlechtster tot goudsmid, van visverkoopster tot gouverneur. Er woonden tal van ambachtslieden: schoenmakers, kleermakers, timmerlieden, schrijnwerkers en goud- en zilversmeden. De mensen waren doorgaans arm, maar desondanks tevreden. Er was zelfs een buurt met de naam 'Vivir contento' ('Blij wonen'). Het waren dikwijls geen makkelijke, maar toch ook vreugdevolle jaren.

Het karakter van Otrobanda is hard achteruitgegaan door de bouw van het viaduct, dat als een mes dwars door dit stadsdeel snijdt. Talloze fraaie woningen zijn hierbij verdwenen. Het autoverkeer raast met veel lawaai tussen vervallen huizen, die voornamelijk worden bewoond door (illegale) buitenlanders uit de regio. In het laatste decennium van de twintigste eeuw trad er een kentering op. Terwijl sommige huizen door verwaarlozing instortten, werden andere schitterend gerestaureerd. Het IJzerstraatkwartier veranderde van een spookwijk in een prachtig toeristisch hotel, compleet met museum en conferentiecentrum. Het historische Riffort werd een shopping mall. Daarachter is nu een promenade waar luxe toeristenschepen aanleggen en vlak daarnaast komt een 5-sterren hotel met een casino en een theater.

Na bijna 30 jaar braak te hebben gelegen, verrees aan het Brionplein een nieuw stadshotel. Het oude St. Martinuscollege werd gerestaureerd en omgetoverd tot een universiteit. Maar met alle nieuwe economische activiteiten trokken er nieuwe bewoners in de gerestaureerde huizen. De oude Otrobandista's zijn bijna allemaal verdwenen. En met hen de typische sfeer van dit stadsdeel en de oude herinneringen aan 'de goede oude tijd'. Is er nog hoop voor de toekomst? Als Otrobandista in hart en nieren bleef Norbert Hendrikse optimistisch. Zo vaak hij kon bezocht hij de hanchi's (stegen). Graag zat hij op het terras aan het Brionplein bij te praten met oude kennissen over vroeger. Veel van hun herinneringen en verhalen zijn in dit boekje verwerkt.

Enkele aanvullingen en wijzigingen zijn te vinden een lijst met errata.

Verder zijn reacties van lezers beschikbaar die waardevolle aanvullingen op het boek inhouden. Het boek is inmiddels geheel uitverkocht.

Op 30 november 2008 is het boek De gezegende erfenis verschenen dat hij samen met Ton de Jong heeft geschreven. Het boek gaat over de nalatenschap van 1200 Nederlandse religieuzen op Curaçao. Radio Nederland Wereldomroep publiceerde over dit boek een recensie en ook de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) besteedde er aandacht aan in een nieuwsbrief.

In 2009 verscheen van zijn hand een artikel in het Antilliaans Dagblad over Landhuis Weitje "Een juweeltje van Klein-Malpais" dat in twee delen gepubliceerd werd op 24 januari 2009 en 27 januari 2009.

Op 10 maart 2009 verscheen een serie artikelen over de plantage Blaauw met Deel I gevolgd op 16 maart door Deel II alsmede op zaterdag 21 maart Deel IIIa en Deel IIIb.

Op 2 juni 2009 publiceerde hij in het Antilliaans Dagblad Pontjes in een romantische tijd.
en op 18 juni 2009 het artikel Bisschoppen en heiligen.

Op 4 juli publiceerde Norbert een artikel over het landgoed Vredelust alias Kortijn verdeeld over bladzijde 1 en bladzijde 2.

en op 14 juli over het St. Thomascollege, een monument alsmede op 20 juli een interview met de onderwijzer, hopman en sporter Harry da Silva.

Op dinsdag 11 augustus verscheen van hem het artikel Curaçaosche Bank en de dollarproblematiek.

en op 17 september 2009 een artikel over Gouverneur Helfrich.

alsmede op dinsdag 29 september 2009 een verhaal over Cornelis Jansz Sprock: planter en koopman.

Op maandag 28 december 2009 werd in het Antilliaans Dagblad het artikel "De eerste vliegtuigen op Curaçao" gepubliceerd.

In 2010 verscheen op dinsdag 19 januari in het Antilliaans Dagblad een artikel over de plantage Middleton in South Carolina.

Op dinsdag 2 maart 2010 publiceerde het Antilliaans Dagblad zijn artikel: Oase van rust in Jan Thiel over de zoutpannen van de plantage Jan Thiel.

Na een vakantiereis naar Suriname schreef hij een drieluik over zijn bevindingen. Het eerste deel Paramaribo: een verrassende stad, werd in het Antilliaans Dagblad van zaterdag 13 maart 2010 gepubliceerd. Deel twee een stad vol kerken verscheen op dinsdag 16 maart. Het laatste deel werd geplaatst op zaterdag 20 maart verdeeld over twee bladzijden op pagina 16 en pagina 17 onder de titel Meer toerisme in Paramaribo en omstreken.

Op zaterdag 15 mei 2010 publiceerde het Antilliaans Dagblad zijn artikel: Camille Coran: Mucha di Skèrpènè. Het verhaal heeft eerder gestaan in het boek De Gezegende Erfenis.

Door zijn overlijden op 27 mei 2010 kwam een eind aan deze reeks. Het Antilliaans Dagblad herdacht hem in een artikel op 1 juni 2010.


Bij zijn uitvaart werd een donatie gevraagd ten behoeve van de Naschoolse opvang Rooi Santu. Zijn vrouw Solange Hendrikse schreef een verhaal over deze instelling dat door het Antilliaans Dagblad op donderdag 2 september 2010 werd gepubliceerd.

Solange schreef vervolgens een verhaal over de Römerschool, die 35 jaar bestaat. Het verhaal verscheen op donderdag 9 september 2010 in het Antilliaans Dagblad.

Norbert kreeg in 2000 een beroerte met als gevolg dat hij last had van een taalstoornis waardoor hij taal en rekenen opnieuw moest leren. Solange heeft haar ervaringen met Norbert in die periode vastgelegd en het Antilliaans Dagblad heeft die ervaringen op donderdag 21 oktober 2010 gepubliceerd.

Solange schreef vervolgens een artikel over Experimenteren met koudwatercondens bij het Arbeids Gericht Onderwijs (AGO), dat op zaterdag 30 oktober 2010 werd gepubliceerd.

In de kerstbijlage van het Antilliaans Dagblad 2010 had Solange een kerstverhaal op pagina 13 en op pagina 21.

Op maandag 14 februari 2011 publiceerde het Antilliaans Dagblad een artikel van haar hand over de Foto-expo Fraters in de West;

en op zaterdag 19 februari 2011 een achtergrond verhaal in het AD Wikent over Tien jaar Stichting Karchi 60+ op pagina 16 en op pagina 17.

Op dinsdag 1 maart 2011 publiceerde het Antilliaans Dagblad haar verhaal over Toon van Dongen: Laatste Kruisvaarder.

In het AD wikent van zaterdag 12 maart 2011 werd het artikel AMFO in beeld gepubliceerd met tekst en foto's van Solange.

en in het AD van donderdag 24 maart 2011 werd haar foto reportage afgedrukt over Interessante plekken op het schiereiland Caracasbaai met het Quarantainegebouw en Fort Beekenburg.

Kort daarna op zaterdag 2 april 2011 verscheen in het AD wikent een artikel van haar hand over de 80-jarige Sint Jozefschool Trots en toekomst.

en in de AD wikent editie van zaterdag 7 mei 2011 het artikel over Gravelij en Tiny Dijk één begrip.

alsmede op maandag 6 juni 2011 over Fina Dance Art School en E Flor'i luna.

en op maandag 13 juni 2011 een artikel over de Singapore rekenmethode bij de International School of Curaçao.

en op zaterdag 25 juni 2011 een artikel met de naam Special Olympics Curaçao naar Athene.

Op maandag 11 juli 2011 publiceerde het Antilliaans Dagblad haar artikel over Equus op Curaçao onder de titel Eenvoudig menu in paardenranch.

en op zaterdag 16 juli 2011 het artikel Bartender of the Year.

gevolgd op woensdag 27 juli 2011 over de viering van de Heilige Sint Anna

en op dinsdag 2 augustus 2011 over het vervallen pand Scharlooweg 53 bekend als de 'Chinese Club' .

In de AD wikent editie van zaterdag 6 augustus 2011 een artikel over De Vlakte van Hato

op zaterdag 3 september 2011 een artikel over de Easy Riders Curaçao.

en op vrijdag 25 september 2011 een artikel over het Plein Air Curaçao Festival.

op donderdag 6 oktober 2011 een artikel over de veelzijdige kunstenaar Ashley Mauricia.
met op 15 oktober 2011 het vervolg over het werk van deze kunstenaar op pagina 16 en op pagina 17 van de wikent editie.

In dezelfde editie verscheen een artikel met de titel Kate Moss in Mahaai met een bijdrage van Wim Rutgers over deze gedichtenbundel en van Solange Hendrikse over de kunstenaar Herman van Bergen.

Op 8 november 2011 publiceerde het Antilliaans Dagblad de uitslag van een fotowedstrijd over de Isla Raffinaderij op Curaçao, waarbij Solange een derde prijs won.

In de AD wikent editie van zaterdag 26 november 2011 over Simia Dance Company.

op donderdag 1 december 2011 over Mermaid, die 25 jaar in de vaart is.

In de kerstbijlage 2011 van het Antilliaans Dagblad waren twee artikelen van haar opgenomen over de vissers van Playa Kanoa alsmede op bladzijde 14 en op bladzijde 15 over zeven mosa's op stap.

Het jaar 2012 begon met een artikel in de wikent editie van het Antilliaans Dagblad van zaterdag 7 januari met het artikel Steegjes in Otrobanda met een tekst overgenomen uit het boek "Een wandeling in oud Otrobanda" van Norbert Hendrikse en prachtige foto's van Solange.

en in de wikent editie van het Antilliaans Dagblad van zaterdag 4 februari het artikel Citychurch: Jeugd zet zich in voor de armen.

Op donderdag 9 februari 2012 verscheen van haar het artikel de Seranostraat: Steegjes in Otrobanda.

In de AD wikent editie van zaterdag 18 februari 2012 werd een reportage over de Fotografieclub Click Curacao gepubliceerd met foto's van Solange op bladzijde 15 en op bladzijde 16 alsmede op bladzijde 17

Op woensdag 7 maart 2012 verscheen van haar het artikel Culinary: Belangrijk voor de toekomst, over deelname van Curacao aan het evenement "Taste of the Caribbean"

en in de AD wikent editie van zaterdag 10 maart 2012 Rotary Club Curacao: 75 jaar dienstverlening.

Op donderdag 5 juli 2012 verscheen in het Antilliaans Dagblad van haar het artikel kleur beinvloedt lichaam en geest

en op donderdag 9 augustus 2012 een artikel over de Olympische Spelen in Londen.

en woensdag 29 augustus 2012 een reportage over het vissersdorp Spakenburg.

In het AD van 4 oktober 2012 een reportage over Interessante plekken op Curaçao met het landhuis Rif St. Marie en de Kerk Willibrordus

en op zaterdag 13 oktober 2012 over de Curaçao Cultuurgids en Agenda 2013.

In het AD van zaterdag 1 december 2012 beschrijft zij een wandeling op Curaçao door de wijk Fleur de Marie.

In de kerstbijlage van het AD was een pagina opgenomen met foto's van Solange onder de titel Kinderen van Fleur de Marie, alsmede een artikel van haar met de titel Sterke verhalen bij de snek verdeeld over pagina 1 en pagina 2.

Op zaterdag 5 januari 2013 verscheen van haar het artikel in het AD over de jonge Curaçaose danser en dansdocent Christopher Burgzorg.

en op woensdag 9 januari 2013 een achtergrondverhaal over het Muziekverteltheater van de Gogorobi Foundation.

In de AD wikent editie van zaterdag 2 februari 2013 een artikel over Elvira Dorothea, scheepsvrouw uit Curaçao; verdeeld over pagina 14 en pagina 15.

en op 9 februari 2013 een artikel over de Marshe di Artesania in Landhuis Habaai.

In de AD wikent editie van zaterdag 23 februari 2013 een artikel over de journalist Ton de Jong, verdeeld over pagina 14 en pagina 15.

Op dezelfde datum publiceerde het Brabants Dagblad in de bijlage Spectrum een reportage van Ton de Jong met foto's van Solange Hendrikse over Riet Rozendal met de titel De Sociale Motor van Curaçao.

Het AD van woensdag 6 maart 2013 publiceerde een artikel met tekst en foto's van Solange over de tunnel van Frankrijk naar Engeland.

en op donderdag 11 april 2013 een artikel over het marketing en communicatieadviesbureau Stradius.

alsmede op zaterdag 18 mei 2013 een artikel over het tijdschrift Kristof op pagina 14 en pagina 15.

Het Antilliaans Dagblad publiceerde haar interview met Fred Breedijk, ex-voorzitter van de Algemene Rekenkamer op Curaçao, in twee delen op 1 juni 2013 en op 6 juni 2013.

en op donderdag 13 juni 2013 publiceerde deze krant van haar een achtergrond beschrijving over een danstheatervoorstelling met de titel Uitdaging van een gedanst verhaal.

Op zaterdag 27 juli 2013 het verhaal Steegjes in Otrobanda over de Frederikstraat.

Op donderdag 1 augustus 2013 een verhaal over de Sportvereniging Vesta.

Op dinsdag 13 augustus 2013 over Ibi Fraai.

Op zaterdag 17 augustus 2013 over de zoutpannen van Jan Thiel.

Op donderdag 26 september 2013 over Wetenschappelijk duiken.

Op zaterdag 28 september 2013 over Frans Kerklaan, Vlootalmoezenier: een luisterend oor op pagina 14 en pagina 15.

Op zaterdag 23 november 2013 over Knini Plaati: een oase van rust en natuurschoon pagina 14 en pagina 15.

In de Kerstkrant van het AD over Suriname: Sranang, mi lobie joe op pagina 46 en pagina 47.

Op maandag 23 december 2013 over Edgar Dania: Kunst uit afval.

Op maandag 20 januari 2014 over Ilfredo Regales: een politicus in Spakenburg.

Op zaterdag 25 januari 2014 over Harvey, de brandweerman.

Op maandag 24 maart 2014 over Paloeloe aan het Molenplein.

Op zaterdag 26 april 2014 in de AD wikent editie een reportage over Norman de Palm en zijn kas di Alma Blou op pagina 14 en op pagina 15.
en op maandag 28 april een reportage over dezelfde kunstenaar met de titel Norman de Palm, film en prijs.

op donderdag 26 juni 2014 het artikel FMA in nieuw jasje Oud Kranshi.

op donderdag 24 juli 2014 een artikel over De vlakte van San Pedro.

op donderdag 14 augustus 2014 het artikel Muziekverteltheater voor senioren.

op zaterdag 30 augustus 2014 een artikel over het eiland Klein Curaçao, verdeeld over een voorblad van de wikent editie en pagina 14 alsmede op pagina 15.

op donderdag 11 september 2014 het artikel Roman Marugg: intense theaterervaring.

op zaterdag 10 januari 2015 een artikel over Pietermaai en Willemstad.

op zaterdag 14 februari 2015 in de AD wikent editie een artikel over Laleget Danza, met Faizah Grootens.

op maandag 13 april 2015 het artikel Theaterboost door 'Work in Progress'.

op zaterdag 18 april 2015 in de AD wikent editie een artikel over 65 jaar Protestants-Christelijk onderwijs op Curaçao op pagina 16 alsmede op pagina 17.

in de wikent editie van zaterdag 23 mei 2015 een artikel met de titel niet buiten de boot, maar in de boot op pagina 14 en op pagina 15

in de wikent editie van zaterdag 27 juni 2015 een artikel met de titel Wandelingetje in Punda op pagina 14 en op pagina 15

op zaterdag 5 september 2015 een artikel over Hofi Cas Cora, landbouw- en veeteeltvoorbeeld, verdeeld over een voorblad van de wikent editie en pagina 14 alsmede op pagina 15.

in het AD van donderdag 17 september 2015 een artikel met de titel Nieuwe Curaçaose Klanken over het hommageconcert van de Curaçaose pianist Robert Rojer.

op maandag 1 november 2015 een achtergrondartikel Dichi Wit is drama.

in de wikent editie van zaterdag 12 december 2015 een artikel met de titel 350 jaar Korps Mariniers

op donderdag 4 februari 2016 in het AD een achtergrondverhaal Zusters van Breda terug in Sehos.

op donderdag 25 februari 2016 in het AD een achtergrondverhaal Nieuwe bestemming Art & Nature Inn kunstgalerij voor lokale kunstenaars.

op woensdag 30 maart 2016 in het AD een achtergrondverhaal Zorgboerderij Savaan weer open.

in de wikent editie van zaterdag 7 mei 2016 een artikel met de titel Partituren Albert Palm voor zoon Stanley

op dinsdag 17 mei 2016 in het AD een achtergrondverhaal Klein Curacao schoon voor schildpad.

op donderdag 26 mei 2016 in het AD een achtergrondverhaal Onthulling van de Vrouw.

op zaterdag 13 augustus 2016 in het AD een achtergrondverhaal Als flessen je passie zijn. Een portret van Ronald Langguth

op donderdag 1 september 2016 in het AD een achtergrondverhaal Herinnering aan fraters van Tilburg.

op donderdag 8 september 2016 in het AD een achtergrondverhaal De vrijmetselaars zijn vrijdenkers.

op donderdag 27 oktober 2016 in het AD een achtergrondverhaal over het theaterstuk penshonado kiko awor?.

op zaterdag 19 november 2016 in het AD Street Art San Nicolas Aruba.

In de AD Bon Aña Special editie van 29 december 2016 het artikel Curaçao, het eiland van gezondheid.

in het AD van maandag 23 januari 2017 het artikel Na regen komt zonneschijn.

in de wikent editie van zaterdag 8 april 2017 een artikel met de titel Zondagochtend in Otrobanda.

in de wikent editie van zaterdag 13 mei 2017 een artikel met de titel Kunst in Punda.

in de wikent editie van zaterdag 19 augustus 2017 het artikel Begraven onder de zwaveldamp van de Isla over de joodse begraafplaats Beth Haim Blenheim op pagina 14 en pagina 15.

in het Antilliaans Dagblad van maandag 21 augustus 2017 het verhaal Een ritje Bandabou.

op dinsdag 26 september 2017 in het AD een achtergrondverhaal Het huis van Rasta Bientu.

op zaterdag 28 oktober 2017 in de wikentbijlage een achtergrond verhaal Gezond en fit door Tai chi.

op zaterdag 4 november 2017 in het AD een achtergrondverhaal De foto's van Richard Terborg.

op donderdag 28 december 2017 Springen in de kerk.

op zaterdag 3 februari 2018 in de wikentbijlage een artikel over 300 jaar vrijmelselarij.

op zaterdag 17 februari 2018 een achtergrondverhaal De verrassing van de Cornelis Dirkstraat.

op zaterdag 17 maart 2018 Slenterend door Pietermaai Smal.

op maandag 26 maart 2018 een achtergrond verhaal Fleur de Marie.

op zaterdag 7 april 2018 het verhaal Bario pa Bario, 23 jaar radioprogramma.

op woensdag 18 april 2018 Lentepark Keukenhof

op maandag 18 juni 2018 een recensie van het concert door het trio Nos Otrobanda in de Fortkerk.

op donderdag 19 juli 2018 een artikel genaamd Medium voorspelt olietoekomst.

op maandag 30 juli 2018 het artikel Omgeving Oranjestraat.

op maandag 26 november 2018 het achtergrond verhaal Curacaose huisjes.

op zaterdag 8 december 2018 een achtergrond verhaal Noodkreet Anglicaans kerkgebouw.

In de Kerstkrant 2018 van het Antilliaans Dagblad het artikel De Zwarte Christus.

op zaterdag 26 januari 2019 in de wikentbijlage van het Antilliaans Dagblad het artikel Binnen bij Francis Sling.

op zaterdag 23 maart 2019 in de wikent editie het achtergrondverhaal Crematorium voor huisdieren op pagina 14 en op pagina 15.

op zaterdag 30 maart 2019 in de wikent bijlage het verhaal De Djidji's van Nagtegaal.

op zaterdag 15 juni 2019 in de wikènt bijlage het verhaal over Landhuis Groot Sint Joris.

op zaterdag 29 juni 2019 in de wikènt bijlage het verhaal over Shon Benchi, duizendpoot en levensgenieter .

op zaterdag 17 augustus 2019 in de wikènt bijlage van het AD het verhaal Rondom de Joodse begraafplaats op pagina 14 en op pagina 15.

op zaterdag 21 september 2019 in de wikènt bijlage van het AD het verhaal Luigi Kwas over Qigong.

op zaterdag 16 november 2019 een fotoreportage: Van historisch Sehos, naar modern CMC.

op zaterdag 21 december 2019 in de kerstbijlage van het Antilliaans Dagblad de reportage Kòrsou ta bunita.

op zaterdag 11 januari 2020 in de wikènt bijlage van het AD het verhaal Jubileum carnaval en Tumbafestival 2020.

op zaterdag 7 maart 2020 in de wikènt bijlage van het AD het achtergrondverhaal Kindertaxi helpt drukke ouders op pagina 14 en op pagina 15.

op woensdag 1 april 2020 een achtergrondreportage: Experimentele educatie.

op zaterdag 9 mei 2020 het achtergrondverhaal De gemoedelijke kapper over Cinto Zimmerman.

op zaterdag 24 oktober 2020 het achtergrondverhaal Tirso Sprockel als verzetsstrijder.

op maandag 26 oktober 2020 het achtergrondverhaal 'Papy' Jesurun viert feest.

op donderdag 24 december 2020 een serie foto's van de kleurige binnenstad onder het motto Kijken mag nog altijd.

op woensdag 6 januari 2021 een foto 'laaghangende wolken bij de Tafelberg.

op zaterdag 20 februari 2021 het achtergrondverhaal Vijftig jaar Partido Man.

op zaterdag 10 juli 2021 het achtergrondverhaal Norman Moron:Mijn leven is muziek.

op zaterdag 17 juli 2021 het achtergrondverhaal Mindfulness voor de jeugd.

op zaterdag 24 juli 2021 het achtergrondverhaal De verrassing van Open Atelier.

op zaterdag 7 augustus 2021 het achtergrondverhaal Pietermaai Smal , oudste wijk in de stad .

op zaterdag 28 augustus 2021 het achtergrondverhaal Tree of life of Tree of Souls .

op zaterdag 25 september 2021 het achtergrondverhaal Road Runners niet meer weg te denken.

op zaterdag 11 juni 2022 het achtergrondverhaal Playa Kanoa moet zijn "schoon" behouden.

omslag boek