Een wandeling in oud Otrobanda

Reactie van Luis Santine

Beste Norbert,

Ik heb met veel plezier jou boek gelezen. Mijn vader, Guillermo Santine was meer dan veertig jaar manager van het hotel Americano op het Brionplein. Wij woonden achter het hotel, ik meen in de Schoolstraat. Hoewel wij katholiek waren en woonden in Otrobanda, ging ik naar school op de Hendrikschool in Punda en niet bij het St. Thomascollege. Maar ik had wel veel schoolvriendjes die woonden in de buurt en die gingen naar het St. Thomascollege.

Op 17 februari 1960 vierde mijn vader zijn 40 jarig jubileum als hotelmanager van Hotel Americano. Hij was 19 jaar oud toen hij in 1920 ging werken om hotelgasten op te halen bij de aankomende schepen. In 1939 werd hij benoemd tot directeur-beheerder van het hotel.

Het hotel Americano werd diverse keren verbouwd en vernieuwd. Americano werd opgericht door Alberto Badaracco in 1905. Het hotel heette daarvoor 'Hotel Santo Domingo' In de jaren vijftig kwam er een gekoelde eetzaal en met een cocktail lounge. De tarieven bleven zeer redelijk. Voor een eigenkamer was het tarief 10 gulden per dag; voor een tweepersoonkamer 18 gulden. Met airconditioning waren de tarieven respectievelijk 13 en 20 gulden per dag.
Er was ook een 'American plan' dat wil zeggen kamers inclusief drie maaltijden met het tarief respectievelijk 20, 37, 22,50 en 40 gulden per dag.
Hotel Americano werd druk bezocht want vele gingen genieten van het uitzicht op de haven op het overdekte terras met een kopje koffie, een drankje en een hapje te eten.

Behalve zakenlieden kwamen ook veel buitenlandse paters en bisschoppen. Geen wonder want buurman van Hotel Americano was het paleis van de bisschop. Helaas zijn zowel Hotel Americano als het bisschopspaleis afgebrand op 30 mei 1969.

Bij de wijding van mgr. J. Holterman als bisschop, werd in het hotel een speciaal diner gehouden. Het menu was: Hors d'oeuvre Pontifical; Albertinus Soep met Antillen-balletjes; St. Theresia Kalfsoesters met Churchyard erwten en Padre Miguel Patatas; Holterman Kip met Dominican Potatoe Balls en Perziken la Adelheid.
En als dessert: Excellentie Roompudding; Episcopaal Zwolse Taart; Provinciaal Dessert; Vicarius Bonbons; Awasa Koffie en tenslotte Wijn ad Multos Annos...

Luis Santine, mei 2007.