Een wandeling in oud Otrobanda

Reactie Robert Rojer op foto feestje familie Martijn

Juni 2007

Beste Robbie

Van drs. Gerard van Buurt heb ik een interessante foto ontvangen bij een feestje in het huis van Martijn aan de Witteweg in de jaren veertig. Weet jij wie dat waren aan het dansen en als je de namen hebt kan je die voor mij opsturen?

Groetjes,

Norbert Hendrikse

feestje aan de Witteweg

Reactie van:

Robert Rojer,
Coro, Venezuela

Beste Norbert,

Ik heb je uitstekend boek gelezen. Bedankt voor de foto die ik heb ontvangen. Alle feestgangers zijn me bekend. Ik kan me de avond herinneren dat mijn ouders naar dit feest gingen want we woonden toen op Niewindtstraat 13 en Mama en Papa (Jacobo Palm) zouden als oppas fungeren voor Jacques en mij. Dat oppassen hield in dat ze af en toe de straat overstaken naar Niewindtstraat 13 om te controleren dat we netjes in bed lagen. Jacques en ik besloten toen om, gehuld in witte lakens, zelf over te steken naar Niewindtstraat 24. Papa dacht even dat er twee spoken op bezoek kwamen. Ik moet dus ongeveer zes jaar zijn geweest want we woonden blijkbaar nog aan de Niewindtstraat. Pas in 1947 verhuisden we naar de Stoppelweg. Bovendien staat Julio Herrera, de eerste verloofde van tante Poppie (Palm) op de foto; dus ik moet in de eerste of tweede klas van de lagere school gezeten hebben. Ik mocht hem namelijk van tante Poppie een brief schrijven (de eerste brief van mijn leven), toen hij een paar weken naar Bonaire moest. Op de brief heb ik een heel weekend gewerkt: er waren op zijn minst tien kladversies nodig voordat tante Poppie de brief netjes vond. De foto dateert dus van 1946.

Het feest werd gehouden in het huis van de familie Martijn en was ter gelegenheid van de verjaardag van de oude mevrouw (Dalia) Martijn, weduwe van de Jos Alexander Martijn die Norbert in het chapiter over de Hoogstraat beschrijft in zijn uitstekende boek over Otrobanda. Twee leden van de familie Martijn waren getrouwd met twee leden van de familie Debrot. Het waren allebei families van Bonairiaanse origine. Tante Linchi (Carolina Debrot, de oudste zus van oom Charlie) was getrouwd met een van de Martijn broers, José Martijn, roepnaam Bubu. Bubu betekent waarschijnlijk dat hij de oudste broer was, net zoals men vroeger de oudste zus vaak Chichi noemde. "Cai" (José Carlos) Debrot was getrouwd met Bella Martijn. Cai en Bella woonden in het huis waar dit feest gegeven werd en tante Linchi en oom Bubu woonden aan de overkant van de straat. Verder staan twee Sprockels op de foto, dochters van John Horris Sprockel van de Niewindstraat, broer van Wili Sprockel van Jongbloed. John Sprockel was een prominent lid van de samenleving en een van de eerste statenleden van Curaçao, nog voordat het algemene kiesrecht was ingevoerd.

Op de voorste rij, van links naar rechts: mevrouw van Gerard Buurt - Ana Maria Joubert met de heer Van Buurt, (mogelijk waren ze nog niet getrouwd toen deze foto werd gemaakt). Daarnaast Hertha de Jongh met Cai Debrot. Volgt Gemma Sprockel (met dezelfde naam dus als haar nicht te Jongbloed) met de heer Eduard Joubert. Nu de tweede rij, van rechts naar links: pal achter de heer Joubert staat Ciro Martijn, die danst met Lillian Martijn (oudste dochter van tante Linchi). Volgt Shon Toni Prins die met mijn moeder (Irma Rojer) danst. Links van haar Hector de Jongh (zoon van Tante Noni Snijders) met Jo Sprockel. Jo Sprockel zou later trouwen met gynecoloog Wilfred Ho Kang You. De tegenwoordige chirurg van die naam op Aruba is hun zoon. Links schuins achter Cai Debrot staat Julio Herrera die met tante Poppie danst. Links van tante Poppie Halman-Palm Chebu Martijn die met tante Elsa (Palm) danst. Volgt mijn vader en daarna oom Charlie Debrot die danst met Lyda de Jongh (die op de foto net haar gezicht afwendt). Resteert nog het hoofd van José Martijn als achterste op de foto. Hij was een tongue-in-cheek gentleman van de oude stempel. Op een feestje van een van zijn teenage dochters betrapte hij twee gasten die met elkaar vrijden op het balkon van zijn bovenhuis, destijds iets ongehoords. Oom Bubu -without missing a beat- zei: "mi por ofresé e young lovers nan algun refresko?"

Hartelijke groet, Robbie Rojer.