Norbert Hendrikse overleden

WILLEMSTAD - De familie van Uitgeverij Amigoe en de Curašaose journalistiek is gisteren een groot mediaman kwijtgeraakt in de persoon van Norbert Hendrikse. De zeer geliefde oud-hoofdredacteur en eindredacteur van de Amigoe en weekendeditie Đapa overleed plotseling, alhoewel hij recent onder medische behandeling was nadat bij hem kanker werd geconstateerd.
Hendrikse, geboren op Curašao op 1 april 1937, studeerde economie aan de Katholieke Economische Hogeschool in Tilburg. Hij koos voor de baan van journalist in Nederland en werkte acht jaar bij het Nieuwsblad van het Zuiden en het Brabants Dagblad.
Op zijn geboorte-eiland werd hij in 1967 hoofdredacteur van de Amigoe. Bij deze krant had hij ook als eindredacteur gewerkt van de bijlage Đapa, die toen nog in groot formaat verscheen. In latere jaren werd hij opnieuw gevraagd voor deze functies.
Na zijn actieve jaren als journalist, bleef hij de krant bezoeken en ook hiervoor verhalen schrijven (memorabel zijn zijn verhalen voor de jaarlijkse kerstkrant) en heeft hij ook research gedaan voor Uitgeverij Amigoe. Hendrikse had dan ook een grote liefde voor de Amigoe en was de grote criticaster van dit blad, die zijn mening liet horen over veranderingen bij de productie van de krant. Hij was een zeer gewaardeerd persoon en iemand die als mentor optrad van veel jonge Antilliaanse journalisten, die bij de Amigoe werkten.
Verder was Hendrikse ook algemeen directeur bij de Antilliaanse Televisie Maatschapppij (ATM), waaronder toentertijd TeleCurašap en TeleAruba nog ressorteerden. Hij was een geliefde opinieleider en werd als mediaman gevraagd in diverse radio- en televisieprogramma op het eiland.
Hendrikse publiceerde na zijn actieve jaren als mediaman vier boeken: 'Een Snoek op reis', 'Hollands glorie in de kolonie', 'Een wandeling in Oud Otrobanda' en 'De gezegende erfenis'. Dit laatste boek werd uitgegeven samen met Ton de Jong van het Brabants Dagblad. 'Een wandeling in oud Otrobanda' werd vorig jaar nog uitgegeven. Uniek hierbij is dat Hendrikse vanaf het Brionplein tot aan de Roodeweg, inclusief de stegen in Otrobanda Abao en de straten 'op de Berg', talloze bewoners persoonlijk en telefonisch had gesproken.
Norbert Hendrikse laat zijn tweede vrouw Solange Hendrikse-Isselt achter, met wie hij ruim een decennium geleden trouwde, en zijn twee kinderen uit een eerder huwelijk.