In Memoriam: Norbert Hendrikse

EEN ONVERVALSTE Curaçaose scribent en vooral liefhebber van het woord, de cultuur en de geschiedenis van het eiland is van ons heengegaan. Het nieuws dat oud-hoofdredacteur van de Amigoe, Norbert 'Nopi' Hendrikse (73), plotseling kwam te overlijden is ingeslagen als een bom. In sneltreinvaart passeren de mooie momenten, dat wij als vakbroeders samenwerkten, mijn gedachten alsof het de dag van gisteren was. Regelmatig kwam ik hem met Solange aan zijn zijde nog tegen in de supermarkt of elders op Curaçao en altijd was er even tijd voor een praatje.
Hendrikse was een echte onvervalste hoofdredacteur, die jonge journalisten de ruimte gaf zich te ontplooien en ze hier en daar corrigeerde als het moest. Van censuur wilde hij niet weten en drukte duidelijk zijn stempel op de inhoud van de krant. Vandaar dat de Amigoe nog steeds fier overeind staat en kranten als de Beurs- en Nieuwsberichten en het latere Nederlandse Algemeen Dagblad, dat even de markt zou overnemen, er niet meer zijn. Hendrikse liet het lokale nieuws prevaleren en heeft de Amigoe gedurende zijn periode gemaakt tot wat het dagblad heden ten dage is.
Zijn eerste inbreng was de voorpagina, het gezicht van de krant, dat van internationaal naar lokaal nieuws werd omgebouwd. De oude Amigoe begon vroeger op pagina twee, en dat heeft Hendrikse langzamerhand om weten te bouwen naar een voorpagina waar de belangrijkste Antilliaanse en Arubaanse artikelen en foto's prominent op kwamen te staan. Ook de bijlage, de Ñapa, was een troetelkindje van hem, heeft de tand des tijds doorstaan en werd steeds meer een culturele toevoeging met veel achtergrondverhalen. Hendrikse putte uit een arsenaal van medewerkers die hun vak verstonden en bood hun de mogelijkheid zich in het schrijversvak te bekwamen.
Gedurende zijn hoofdredacteurschap is de Amigoe langzamerhand gegroeid van een traditionele lokale krant naar een multifunctioneel mediabedrijf. De introductie van Amigoe internet, de digitale foto's, rubrieken als ingezonden stukken, mensen, de sportbijlage, de kerstbijlagen, speciale bijlagen en de Ñapa zijn verdiensten van Hendrikse, die daarmee de Amigoe tot een volwaardige krant en mediabedrijf heeft gemaakt.
De journalist Hendrikse had een brede interesse en heeft de kneepjes van het vak in Nederland geleerd bij het Brabants Dagblad. Als een razende reporter ging hij naar landen achter het ijzeren gordijn, om verslag te doen van het oude communistische systeem in onder andere Oost-Duitsland. Ook ontwikkelde Hendrikse zich tot een expert op het gebied van Amerikaanse sportclubs en de verschillende competities die er zijn. Hij wist ook veel van de verschillende Amerikaanse en Venezolaanse staten en het hele Caribisch gebied en Suriname. Alles dat direct of indirect betrekking had op de (ei)landen van het oude Koninkrijk der Nederlanden had direct zijn interesse. Zijn uitstapje naar de televisiewereld, als directeur van de Antilliaanse Televisie Maatschappij (ATM), was een uitdaging maar zijn hart lag bij de schrijvende pers.
Hendrikse zat ook in diverse organisaties op het eiland, zoals de Examencommissie, Landhuis Savonet en verschillende Katholieke stichtingen. Na zijn actieve loopbaan richtte Hendrikse zijn aandacht op het publiceren van boeken over onder andere zijn geliefde Otrobanda, nadat hij een vreselijke hersenbloeding te boven was gekomen door de liefdevolle verzorging van zijn vrouw Solange. Zij was de steun en toeverlaat van de journalist pur sang. De scribent Hendrikse is plotseling van ons heengegaan na een veelbewogen leven, nu zijn geliefde Curaçao aan de vooravond staat om als autonoom land binnen het Koninkrijk verder te gaan. Dat laatste maakt hij niet meer mee, maar in gedachten blijft hij altijd bij ons. We zullen hem en zijn schitterende verhalen gaan missen.

HARRY KRAFFT WALTERS
Curaçao