Een wandeling in oud Otrobanda

Tweede reactie van Eldrid Fontilus

Als enige van mijn vaders gezin heb ik op de lagere school "Agnes" gezeten op Pietermaai, bij de ándere zusters dan die van Roosendaal. zuster Inviolata was daar voor mij: "Tante Dina Pols". Mijn oom -Edgar Fontilus- en tante -edna Fontilus- waren in hun studietijd in Nederland in huis bij de familie pols in kaatsheuvel, ouders van tante dina. Dat was in de oorlog. ik weet dat mama Fontilus, ook jaren ná de oorlog, véél paketten naar Nederland heeft verstuurd.

Mijn een jaar jongere zusje zat op het Martinuscollege. Zij was/is ook meer "Nieuw" dan "Fontilus", mede omdat zij en de twee kleine broertjes na de echtscheiding aan mijn moeder zijn toegewezen. Elvia is vlak na de echtscheiding ook met de drie kinderen naar Nederland vertrokken. Mijn broer Maurice (3 jaar jonger dan ik) en ik werden aan Mautje toegewezen.

Nu de familie Nieuw. Oma Nieuw, Sofía Cicilia, is op Bonaire geboren en opgevoed door de nonnen. Zij was half indiaans: hoge jukbeenderen, stijf paardenhaar. Moet in haar jonge jaren een schoonheid zijn geweest. Ik heb haar een keer tegen mijn vader horen zeggen: "Homber ta traha for di mansa di diabel!" en hij tegen haar: "Muhé, cuántu jioe homber bo tin??" Het is nooit meer goed gekomen tussen die twee! Isaac Jacobo Nieuw, mijn opa, was een dondersteen. Héél héél stout maar altijd verliefd op zijn Chú. Een énige, warme, humorvolle man. Kon fantastisch vioolspelen. Hij was kleermaker van beroep. Hij is dus echt de als "Gigi" in jouw boek genoemde broer van Dòdo`. Van mijn moeder weet ik dat hij de winkel "La Elegancia" had in de Breedestraat O). Zelf heb ik die tijd niet meer -bewust?- meegemaakt. Ik ken hem als 'snijru' thuis in de Hendriksteeg (nu Frederikstraat).

Ik noem de namen van ooms en tantes Nieuw die ik me kan herinneren. Het was en groot gezin. Isaac (Bobo) Nieuw, Chi-Momo Nieuw (weet geen achternaam van haar echtgenoot), Carmen (Zielinski-Nieuw), Irma (Bakker-Nieuw), Jules Nieuw, edmond Nieuw, Rose Nieuw, Elvia Nieuw, Angel Nieuw. Ik denk dat ze dit allemaal zijn.

Het was een groot rood huis, twee verdiepingen hoog, met aan de binnen- en buitenkant een trap naar de bovenste verdieping, liggend in een kurá. Mijn moeder heeft na haar echtscheiding een tijd op die bovenste verdieping met de 3 kinderen gewoond . Ik denk dat het moederlijk gezag op een gegeven ogenblik wat ging knellen en dat ze daarom elders haar heil gezocht heeft. Een paar jaar geleden, toen zij nog goed aanspreekbaar was, heb ik haar een fotoboek van "Soublette" laten zien. Daarin herkende zij "La Elegancia" van haar vader. Papa Djidji is 92 jaar geworden: ik heb zijn begrafenis op Curaçao -in 1966 meen ik- nog meegemaakt. Sofía, mama- Chú, was al eerder overleden.

Neven en nichten van de Nieuws'kant op Curaçao waar ik geen contact mee heb maar die ongetwijfeld heel veel meer van de Nieuws zullen weten zijn:
- carmen Campman-Zielinski
- Erich Zielinski
- Fifi Nieuw (zoon van Bobo)

Nou, tot dusver mijn antwoord op jouw vragen. Als me verder iets invalt laat ik het je weten. Als je iets wilt weten wat je nog niet hebt benoemd, laat het mij dan weten.

Hartelijke groet,

Eldrid Fontilus,
Amsterdam