Herinneringen

Van Beppie Thijssen-Hendrikse, zus van Norbert, die in Nederland woont.

Norbert en ik zijn opgegroeid in Otrobanda. Wij scheelden maar 2 jaar in leeftijd. Als kind speelden wij veel samen. Cowboytje spelen, knikkeren, voetballen, enz. Ik deed altijd mee, ook al was ik een meisje. Samen luisterden we naar baseballwedstrijden op de radio. Televisie was er toen immers nog niet. Hij was een "Dodgers"-fan en liep de hele dag met zijn baseball pet op.

Norbert deelde de slaapkamer met Dei, onze oom die bij ons inwoonde. Het waren dikke vrienden die twee. Dei beschouwde hem als zijn zoon en noemde hem "Acuna", dat was een opperhoofd van de Indianen.

Ik vond het heel erg toen Norbert naar Nederland ging om in Tilburg te studeren, maar wij hielden goed contact en toen ik zelf ook in Nederland kwam wonen werd de band steeds hechter. Hij had verkering met Mieke en ik later met Ton en met z'n vieren hadden we veel plezier en hebben heel wat afgelachen. Wij trouwden en kregen kinderen. Helaas vertrokken Norbert en Mieke met hun kindjes in 1969 naar Curaçao. Er was weliswaar een oceaan tussen ons, maar toch was hij heel dichtbij. Zo'n goede band als wij hadden gaat niet kapot. Wij hielden van elkaar en waren er voor mekaar.

De laatste 10 jaar hielden wij contact via e-mail. Een paar keer in de week, soms zelfs vaker op een dag.
Als hij weer een artikel had geschreven voor de Ñapa, stuurde hij mij dat op en wilde weten wat ik ervan vond.
Hij hield zich bezig met genealogie. Niet alleen van onze familie, maar ook van andere families heeft hij de stamboom uitgezocht en vroeg mij vaak om informatie. Altijd toonde hij interesse voor wat ik deed, voor mijn kinderen en kleinkinderen.

Nu Norbert er niet meer is, is er een stuk uit mijn leven weggevallen, een deel van mijn verleden. Vandaag wordt er afscheid van hem genomen in de kerk van Santa Famía. De kerk waar wij zo vaak samen zijn geweest. Ik mis hem nu al en zal hem nooit vergeten. Hij zal altijd bij mij blijven voortleven als een hele lieve broer.

Ayó Norbert, bai sosegá. Ik blijf van je houden.

Norbert hield van Otrobanda. Hij was een echte "Otrobandista", zoals hij zelf zei, en daarom wil ik eindigen met een stukje uit een gedicht van onze zus Céline:

Ta mi lugá,
mi Otrobanda,
bario dushi
i anke nan a molesti'é
pa un dia bolbe lanté,
di mi e ta
i hamás mi por lubidé!